Less be velünk Tánczos Lilla kamrájába!

Tánczos Lilla az edzőteremben és kismamaként is egyaránt tudatos, nincs ez másképp, ha épp a család éléskamrájáról van szó. Nála mindig megtalálható pár alapvető, egészséges alapanyag, így akkor is gond nélkül elkészít egy gyors ebédet vagy könnyű vacsorát, ha nincs ideje bevásárolnia hozzájuk. Ebben a posztban beavat bennünket a kamrája titkaiba.

Nem próbálok meg mindent bezsúfolni, amire akármikor szükségem lehet, de pár egészséges alapanyagból bármikor tudok választani, ha össze kell dobnom valamit. Többségük hetekig, hónapokig is eláll, de igekszem mindenből akkora kiszerelést vagy olyan mennyiséget a polcon tartani, amennyit fél éven belül biztosan elfogyasztunk.

Ennyi minden van a fűszerpolcomon (ami inkább fűszeres ládika)

Lilla fűszeres ládikájában csak természetes alapanyagú, natúr fűszereket és paleo mixeket találtunk, melyek nem tartalmaznak ízfokozókat. Kis odafigyeléssel ti is összeválogathatjátok ezeket úgy, hogy fűszereitek kizárólag természetes ízeket tartalmazzanak, ne legyen bennük ízfokozó, se bármilyen mesterséges ételízesítő vagy ételszínezék.

Alapfűszerek:
 - Só, feketebors, pirospaprika
 - Rozmaring, oregánó, bazsalikom, majoranna
 - Babérlevél, tárkony, kapor, és zöldségkeverék
 - Fahéj, vanília
 

TIPP: Tavasztól őszig amikor csak teheted, használj friss fűszernövényeket is, amik nemcsak intenzív frissességükkel gazdagítják az ételeidet, de szuperul mutatnak a konyhaablakban is!

samuel-zeller-483391-unsplash.jpg

unsplash-logo Samuel Zeller

Ha kinyitom a hűtőmet, ezeket biztosan benne találom

 - szójaszósz
 - dijoni mustár
 - kókusztejszín
 - magtej
 - idényzöldségek
 - házikolbász
 - sajtok
 - kókuszzsír (egy pici kiszerelés amit szendvicsekhez is használhatunk)
 - tojás (a kedvencem, mert az egyik legjobb fehérjeforrás, olyan értékes tápanyagokkal, mint a D-vitamin, a B12-vitamin, a folsav vagy a szelén)

anna-pelzer-472429-unsplash.jpg

unsplash-logo Anna Pelzer

A kamrapolcomon (konyhaszekrényemben) csupa tartós alapanyagot láthattok

 - kókuszzsír (főzéshez, sütéshez egyaránt használom, mert remek energiaforrás és K- és E-vitaminban egyaránt gazdag növényi zsiradék)
 - oíivaolaj (szintén nagyon egészséges, hiszen az olívabogyóban hatalmas mennyiségű olajsav van. Ezek telítetlen zsírsavak, így pozitívan hatnak a vérzsír-értékekre. Ezen kívül A- és E-vitamint, foszfátot, mangánt, magnéziumot is tartalmaz)
 - balzsamecet
 - kismillióféle liszt (zabliszt, teljeskiörlésű liszt, tökmagliszt, rozsliszt, királyliszt, és még sorolhatnám), gabonaféle (k
öles, zab, rizs, bulgur, hajidina, kuszkusz), és tészták (rizstészta, durumtészta, üvegtészta)
 - kókuszvirág cukor és méz
 - kávé és zöldtea (utóbbi remek stresszoldó és élénkítő hatású, illetve jó hatással van a keringésre)
 - néhány üveg cukormentes lekvár és savanyúság
 - puffasztott rizs
 - mandula ( a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag nyers mandula nagyon jó energia- és tápanyagforrás. Telítetlen zsírsavakban gazdag, és jócskán bővelkedik E-vitaminban, B-vitaminokban is.
 - dió (a dió az egyik legegészségesebb élelmiszer. Omega-3 zsírsavakban gazdag, támogatja az immunrendszer működését, rendszeres fogyasztásával segít kordában tartani a koleszterintszintet)
 - étcsokoládé

denise-johnson-426653-unsplash.jpg

unsplash-logo Denise Johnson

A fagyasztómban mindig van

 - 2-3 adag hús ami leginkább csirkemell
 - zöldborsó, zöldbab, spenót
 - erdei gyümölcs
 - 1-2 adag tengeri hal

Ezeken kívül persze lehet még bármi a ti kamrátokban "készenlétben", de ami a legfontosabb, hogy törekedjetek arra, hogy mindig friss alapanyagokból főzzetek, így egyre jobban kivonjátok a mindennapokból a feldolgozott, gyakran cukorral, adalékanyagokkal teli, kevésbé egészséges ételeket. Ha energiaszegény az étrendetek, keressétek a "fit" megjelölésű termékeket! Válasszátok a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, amiket lehetőleg helyi kistermelőktől szerezzetek be, így támogatjátok a környezetetekben termelőket, és szinte biztosan hazai áru kerül az asztalra! 
Mindezekből az alapanyagokból egy kis fantázia segítségével szuper egészséges ételeket fogtok összedobni, és sosem estek majd kétségbe a konyhában!

Lilla magaddalvivős csümölcssalátája, cukkínifasírtja, tanácsai kismamáknak formába lendüléshez, chiapudingja goi bogyóval, csirke curryja kókusztejjel, barackos-kekszes pohárkrémje, étkezési tippjei szülés utánra.