Egy ijesztően egyszerű, és egy rém klasszikus finomság Halloweenre, paleo módra
A nálunk csak a legújabb időkben meghonosodott angolszász ünnepet lehet szeretni vagy kritizálni, de elkerülni egyre nehezebb. Előbb-utóbb te is eljutsz egy beöltözős buliba, töklámpást faragsz a gyerekekkel, vagy este megnézed a Szellemirtókat, a Beetlejuice-t, és Adams Family-t egymás után. Bármelyiket választod, nyasi kelleni fog, de mivel mindennek van határa, kivéve az egészséges életmódnak, ezúttal is ragaszkodhatsz a glutén-, tejféle-, és cukormentes finomsághoz.
Szörnyen könnyű sós csokis-mandulás bogáncs 3 hozzávalóból 20 perc alatt
Hozzávalók
- 10-12 deka szeletelt mandula
- 20 deka cukormentes (vagy steviával édesített) csokiforgács vagy csokicsepp
- egy nagy csipet himalája só
Elkészítés
- A mandulát terítsd el a sütőpapíron, és pirítsd 150 fokra előmelegített a sütőben, míg szép aranybarna lesz (ez 5-10 perc, a szeletek gyorsan pirulnak!)
- Dobd forrón egy keverőtálba és add hozzá a csokiforgácsot
- Kevergesd addig, míg az olvadó csoki szépen bevonja a mandulaszeleteket
- Egy kiskanállal pottyants kiskanálnyi bogáncsokat egy zsírpapírral bélellt kistepsibe (14-16 darabra számíts)
- Szórd meg picit himalája sóval, és tedd a frigóba 10 percre
- Vedd elő, és ropogtasd!
Paleo kandisgumi-kukicuki (Candy Corn)
Az össznépi ünnep rémisztően édes tradícionális cukorkájából Észak-Amerikában 250 millió kilónál is többet falnak fel évente, egy átlagos házról házra járó amerikai gyerek 7000 kalóriát visz be csak cukorból aznap. Ahelyett, hogy kipróbálná a tradicionális cukorka paleo változatát, amit te is elkészítesz, hátha kopogtatnak a barátok!
Hozzávalók
a sárga csúcshoz
- 2 deci kókusztej
- 10 gramm kurkuma
- 1 kanál méz (ha muszáj)
- 15 gramm zselatin
a narancs középhez
- 2 deci narancslé (100%, bio, vagy frissen facsart és szűrt)
- fél deci répalé
- 1 kanál méz (ha muszáj)
- 30 gramm zselatin
a fehér talphoz
- 2 deci kókusztej
- 15 gramm zselatin
- 1 kanál méz (ha muszáj)
Elkészítés
- Bélelj ki egy 22x12 centis tepsit szilikonos sütőpapírral, és vágj egy ugyanekkora sütőpapírt
- Lassan forrald össze a sárga csúcs összetevőit, a zselatint csak a végén add hozzá, mikor már majdnem forr
- Húzd le a tűzről, és kevergesd, amíg a zselatin feloldódóik és eloszlik
- Töltsd ki a masszával a bélelt tepsid alját, és hagyd pihenni 4 órát
- A narancs réteghez a narancs- és répadzsúzt szintén főzd össze lassan, és ismét a végén add hozzá a zselatint. Ezt is a tűzről lehúzva kerevergesd egyenletesre
- Rétegezd rá a már megdermedt sárga részre, és így is hagyd magára 4 órára
- Készítsd el a fehét réteget ahogy a többit, töltsd rá a korábbi két rétegre, és fedd le a kivágott sütőpapírral
- Négy óra múlva óvatosan borítsd arcra a tepsit és fejtsd le róla a majdnem kész gumicukiról a sütőpapírt
- A téglalapot vágd fel szép, 1 centis csíkokra, a csíkokból pedig vágj könnyen háromszögeket
- Légmentesen záró frigódobozban két hétig is eláll.
(Tipp profiknak: ha nem vagy a stilizált gumicukordesign híve, a háromszögek egyik végét jobban megnyomva pödörhetsz egyet a klasszikusabb répaformáért.)
Kellemes Paleoweent kívánunk!