Egy ijesztően egyszerű, és egy rém klasszikus finomság Halloweenre, paleo módra

A nálunk csak a legújabb időkben meghonosodott angolszász ünnepet lehet szeretni vagy kritizálni, de elkerülni egyre nehezebb. Előbb-utóbb te is eljutsz egy beöltözős buliba, töklámpást faragsz a gyerekekkel, vagy este megnézed a Szellemirtókat, a Beetlejuice-t, és Adams Family-t egymás után. Bármelyiket választod, nyasi kelleni fog, de mivel mindennek van határa, kivéve az egészséges életmódnak, ezúttal is ragaszkodhatsz a glutén-, tejféle-, és cukormentes finomsághoz.

Szörnyen könnyű sós csokis-mandulás bogáncs 3 hozzávalóból 20 perc alatt

Hozzávalók

  • 10-12 deka szeletelt mandula
  • 20 deka cukormentes (vagy steviával édesített) csokiforgács vagy csokicsepp
  • egy nagy csipet himalája só

Elkészítés

  • A mandulát terítsd el a sütőpapíron, és pirítsd 150 fokra előmelegített a sütőben, míg szép aranybarna lesz (ez 5-10 perc, a szeletek gyorsan pirulnak!)
  • Dobd forrón egy keverőtálba és add hozzá a csokiforgácsot
  • Kevergesd addig, míg az olvadó csoki szépen bevonja a mandulaszeleteket
  • Egy kiskanállal pottyants kiskanálnyi bogáncsokat egy zsírpapírral bélellt kistepsibe (14-16 darabra számíts)
  • Szórd meg picit himalája sóval, és tedd a frigóba 10 percre 
  • Vedd elő, és ropogtasd!

dark-chocolate-cashew-clusters-2.jpg

 

Paleo kandisgumi-kukicuki (Candy Corn)

Az össznépi ünnep rémisztően édes tradícionális cukorkájából Észak-Amerikában 250 millió kilónál is többet falnak fel évente, egy átlagos házról házra járó amerikai gyerek 7000 kalóriát visz be csak cukorból aznap. Ahelyett, hogy kipróbálná a tradicionális cukorka paleo változatát, amit te is elkészítesz, hátha kopogtatnak a barátok!

Hozzávalók 

a sárga csúcshoz

  • 2 deci kókusztej
  • 10 gramm kurkuma 
  • 1 kanál méz (ha muszáj)
  • 15 gramm zselatin

a narancs középhez 

  • 2 deci narancslé (100%, bio, vagy frissen facsart és szűrt) 
  • fél deci répalé
  • 1 kanál méz (ha muszáj)
  • 30 gramm zselatin

a fehér talphoz

  • 2 deci kókusztej 
  • 15 gramm zselatin
  • 1 kanál méz (ha muszáj)

Elkészítés

  1. Bélelj ki egy 22x12 centis tepsit szilikonos sütőpapírral, és vágj egy ugyanekkora sütőpapírt
  2. Lassan forrald össze a sárga csúcs összetevőit, a zselatint csak a végén add hozzá, mikor már majdnem forr
  3. Húzd le a tűzről, és kevergesd, amíg a zselatin feloldódóik és eloszlik
  4. Töltsd ki a masszával a bélelt tepsid alját, és hagyd pihenni 4 órát
  5. A narancs réteghez a narancs- és répadzsúzt szintén főzd össze lassan, és ismét a végén add hozzá a zselatint. Ezt is a tűzről lehúzva kerevergesd egyenletesre
  6. Rétegezd rá a már megdermedt sárga részre, és így is hagyd magára 4 órára
  7. Készítsd el a fehét réteget ahogy a többit, töltsd rá a korábbi két rétegre, és fedd le a kivágott sütőpapírral
  8. Négy óra múlva óvatosan borítsd arcra a tepsit és fejtsd le róla a majdnem kész gumicukiról a sütőpapírt
  9. A téglalapot vágd fel szép, 1 centis csíkokra, a csíkokból pedig vágj könnyen háromszögeket
  10. Légmentesen záró frigódobozban két hétig is eláll.

candy-corn-gummies_plaidandpaleo-2.jpg

 (Tipp profiknak: ha nem vagy a stilizált gumicukordesign híve, a háromszögek egyik végét jobban megnyomva pödörhetsz egyet a klasszikusabb répaformáért.)

Kellemes Paleoweent kívánunk!