Étkezés szülés után: mire figyelj oda még inkább? Tánczos Lilla tippjei kismamáknak

Már a terhességem alatt is nagyon odafigyeltem az étkezésemre, hogy a baba minél több tápanyaghoz jusson a pocakomban. A szülés után a szoptatás időszakában végképp nagyon fontosnak tartom, hogy megfelelő étkezést vezessünk be az új életünkbe. Ne kezdjünk szigorú diétákba vagy fogyókúrákba, ez most nem az az időszak az életünkben, és ne aggódjunk, ha fel is fedezünk magunkon pár kg felesleget, a tisztán étkezéssel gyönyörűen eltűnik az a kis úszógumi is a derekunkról.

  • Legyünk türelmesek, és tudjuk a babánk a legfontosabb, lesz meg időnk a szoptatás után szigorúbb diétákat elkezdeni.
  • Figyeljünk inkább arra, hogy mit és mikor eszünk, illetve hogy minél változatosabb, minőségi tápanyagokból álljon az étkezésünk.
  • Fontos, hogy kerüljük a puffasztó hatású, zsíros, fűszeres ételeket. Kávénál figyeljünk, hogy élénkíti-e a babánkat, ha úgy észleljük igen próbáljuk azt is kerülni.

A helyes étkezésünk alapja a szoptatás alatt a változatos, rendszeres, mértékletes, minőségi étkezés. Egy nap többször együnk, keveset, ami többféle tápanyagból álljon.

  • Zöldségek, gyümölcsök természetesen kiválóak, de ezeken belül is kerülni kell a puffasztó hatásúakat.
  • Ezek leginkább a hüvelyesek (bab, borsó) illetve a karfiol, káposzta, kukorica sem túl jó a szoptatós anyukáknak.
  • Gyümölcsök közül az alma, őszibarack, meggy és a banán mértékletes fogyasztása nem jelenthet problémát a szoptatás alatt.
  • A tejfogyasztást én előtte is kizártam az étkezésemből így továbbra is magtejekkel ízesítem az ételeimet.
  • Próbáljunk minél változatosabb köreteket választani (kuszkusz, hajdina, rizs, bulgur) illetve teljes kiőrlésű kenyérféléket is ajánlom.
  • Fogyasszunk sovány húsokat, illetve a hal sem elfelejtendő, hiszen nagyon egészséges.
  • A folyadékfogyasztásra nagyon oda kell figyelniük az anyukáknak! Lehetőleg tiszta víz formájában legalább 2,5-3 litert igyunk naponta. Ha nagyon unjuk a vizet, válasszunk egészséges alapanyagú ízesített italokat. 

Torna szülés után

Az első pár hétben még egyáltalán ne gondolkozzunk semmilyen mozgásformán, hüvelyi szülés után 6 héttel, császár után pedig 10 héttel megjelenjünk a nőgyógyászati kontrollvizsgálaton, majd az orvosi beleegyezés után fokozatosan ellehet kezdeni a mozgást. Az első hetekben legyen a pihenésé a főszerep a szabadidőnkben, és fogadjuk el a segítséget, hiszen mindenkinek megterhelő ebben az új helyzetben helytállni.

 

Tánczos Lilla receptjei

Barackos-kekszes pohárkrém