Így kezdj újra edzeni szülés után! - Tánczos Lilla tanácsai kismamáknak a formába lendüléshez

depositphotos_11883682_m-2015.jpg
A legtöbb sportoló anyuka biztosan elképzeli néhányszor, hogy majd szülés után hogyan kezdi el újra az edzést. Tanácsadónk, Tánczos Lilla sincs ezzel másképp. Azt is elmondja, hogy, mikor már tényleg ott van az ember az edzőteremben, rájön hogy nem olyan egyszerű az újrakezdés, ahogy ő azt elgondolta. Néha még neki is eszébe jut, mennyivel jobban esne leheverednie a kanapéra és lazítani egy picit. Tanácsai neked is sokat segíthetnek a formába lendülésben!

Nekem is sokszor nehéz rávenni magam a mozgásra, de ilyenkor mindig arra az érzésre gondolok, amit edzés után érzek. Amit úgy hívok, "ma is megcsináltam!"-érzés.

Tudjátok, hogy tanácsaimmal, videóimmal, képeimmel leginkább az a célom, hogy segítsek Nektek és hogy erőt adjak a céljaitok eléréséhez, és persze remélem, hogy ez legtöbbször sikerül. Tehát kifogás nincs, amit nagyon akarunk, azt megtudjuk oldani. Te is! Amit leszögeznék, mielőtt a mozgásról lesz szó: bármilyen jól is érzed magad, ne fogj bele semmibe anélkül, hogy konzultálnál az orvosoddal és engedélyt adna az edzésre. Ez a legfontosabb, minden egyéb csak ezután kezdődhet!

Letelt a szülés utáni pihenőidőm (esetemben ez hat hét, de egyénenként változik) így végre elkezdődhet a mozgás!  Amire én is figyelek, ezért neked is érdemes:

FOKOZATOSSÁG
Könnyed, átmozgató edzésekkel kezdjünk, akár otthon elvégezhető kellemes tornákkal. Tilos túlhajtani magunkat, hiszen azzal pont ellentétes hatást érhetünk, azaz lassítjuk a regenerációnkat. A fokozatosság elvét követve nyugodtan kezdd alacsony terheléssel az edzéseid. 

a7e04c3d-4644-4c0f-8928-b8c056f85feb.jpeg

FIGYELD A TESTED
Figyeljük a testünket, és pontosan érezni fogjuk, hogy mi az, ami jól esik és mi az, ami megterhelő számunkra. Ne legyünk türelmetlenek, hiszen biztosan érezni fogjuk mennyit romlott az erőnlétünk de kitartó munkával könnyen újra formába lendülhetünk. Fontosnak tartom, hogy aki nem edzett a várandósság előtt és alatt sem az még óvatosabban kezdje el az edzéseit. Személy szerint azt ajánlanám, hogy szakemberhez forduljon segítségért, mivel így biztosan nem követ el hibákat a gyakorlatok kivitelezésében és az intenzitásában sem.

c9b8f7b5-3cc0-443c-8746-76b3d48a1752.jpeg 

KERÜLD AZ IZOMLÁZAT
Szoptatós anyukák kifejezetten figyeljenek arra, hogy ne okozzanak erős izomlázat maguknak. Edzés hatására nő a tej tejsav tartalma, amit a babák nem kedvelhetnek. Ez nem azt jelenti, hogy kerüljük az edzéseket, mert félünk, hogy nem lesz tejünk! Ilyenről szó sincs, nyugodtan iktassuk be a mindennapjainkba a mozgást, hiszen ez boldogsággal tölt el minket, így csak jó hatással lehet a szervezetünkre. De fontos, hogy az alapoktól induljunk és nagyon óvatosan, fokozatosan erősödjön a terhelésünk.

eca5c139-2117-4011-af44-fca002cab0d1.jpeg

HIDRATÁLJ
A hidratációról edzésünk alatt se feledkezzünk meg, különösen igaz ez a szoptató anyukáknál. Mindig készítsünk magunk mellé megfelelő mennyiségű folyadékot. Ez lehetőleg víz legyen, ha már nagyon unjuk a vizet dobjuk fel egy kis facsart citrommal, gyömbérrel vagy mentával. 

00afe621-6f10-445d-8ae1-e17c5621fefd.jpeg

PIHENJ
Pihenésre ebben az időszakban is nagy szüksége van a szervezetünknek. Próbáljunk minél többet pihenni, és akár ha pár percet is, de mindig adjunk magunknak pihenőidőt, hiszen szükségünk van a feltöltődésre. Ha kipihentek vagyunk, mindenben sokkal többet tudunk nyújtani, jobban helytállunk, ami önmagunkra, a kicsire, és a környezetünkre egyaránt jó hatással van.

84b9f339-b5df-4e75-9221-8166530361a1.jpeg

Ha betartod a tanácsaimat, szinte biztos lehetsz benne, hogy az edzések után téged is eltölt az érzés: Ma is megcsináltam!

Lilla étkezési tanácsai kismamáknak

Lilla chia pudingja

Lilla csirke curry-je

Lilla barackos pohárkrémje