Q10-koenzim, a sokszínű molekula

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében egyre komolyabb szerepet tölt be a tudatos táplálkozás. A szabad gyökök káros hatásának, illetve az ellenük való védekezés fontosságának felismerése vezetett ahhoz, hogy a Q10-koenzim az elmúlt pár évben a figyelem középpontjába került.

q10.jpg

Mi a szerepe a szervezetünkben?

A Q10 amellett, hogy a sejtjeink energiatermelésének folyamatában vesz részt, kiváló antioxidáns. Tehát nagyon komoly hatást fejt ki a szabad gyökök lekötésében, melynek következtében segíthet megelőzni a szívinfarktust. A Q10-nek ezen kívül jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma, a légúti megbetegedések esetén is. Jó hír a szépülni vágyóknak, hogy jó eredményeket lehet vele elérni az öregedés folyamatának lassításában.

Mi történik Q10 hiány esetén?

A szervezetünk 25-30 éves korunkig maga állítja elő, de ezt követően ez a termelődése lelassul. A Q10 csökkenése esetén energiahiány lép fel szervezetünkben, amelyek zavart okozhatnak sejtjeink működésében. Ezt a folyamatot gyorsíthatja az egyoldalú táplálkozás, a stressz vagy bizonyos gyógyszerek szedése is. A Q10 hiányának első, enyhébb tünete a krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetekben pedig szív- és keringési rendellenességek is kialakulhatnak.

Hogyan vihetjük be a szervezetünkbe?

A Q10-koenzim pótlása manapság már könnyedén megoldható, hiszen étrend-kiegészítő formájában könnyedén hozzájuthatunk. Jó, ha tudjuk, hogy a hiedelmekkel ellentétben a szervezetünk természetes Q10 termelődése akkor sem esik vissza, ha a hiányzó mennyiséget tabletták formájában vesszük magunkhoz.

Sajnos rengeteg rossz minőségű Q10 termék van forgalomban, melyek jobb esetben hatástalanok, rosszabb esetben akár még károsak is lehetnek, így érdemes jó minőségű készítményt választanunk.

Egészshake Tipp: A MediLine áruházaiban szeptemberben kedvezményes áron szerezheted be a 60+6 db-os Jutavit Koenzim Q10 vitamin kapszulát.