Tolltartó, tornazsák, uzsonnásdoboz!

A suliban mindenki mást nyit meg a legszívesebben. Az igazgatónő a tanévet, a matektanár a munkafüzetet az ötödik oldalon, a srácok pedig az uzsonnásdobozt a nagyszünetben. Tánczos Lilla tippjeinek pedig ti, szülők örültök majd, ha fontos, hogy egészséges tízóraival indítsátok iskolába a gyerekeket.

uzsi.jpg

 Lilla szendvicsvariációnak elkészítésekor pár dologra fontos odafigyelned, de azokra nagyon.

  1. ügyelj arra, hogy teljes kiőrlésű kenyeret vagy zsömlét válassz, de ma már szuper liszthelyettesítőkből otthon is egyszerűen megsütheted a reggelihez való bucikat.
  2. a kenyérre bátran locsolhatsz egy kis olivaolajat vagy kókuszzsírt, de jobbnál jobb házi krémeket is készíthetsz például avokádóból vagy padlizsánból (avokádókrém, padlizsánkrém...)
  3. belevalónak elteríthetsz rajta egy szelet magas hústartalmú sonkát, vagy sajtot
  4. a nyers zöldséget se hagyd ki, egy szelet paradicsommal, paprikával vagy zöldsalátával lesz teljes értékű a szendvics.

Hozzávalók

2 bögre (2x2 dl) gabonapehely - általában zab, de lehet vegyesen is rozs, búza, árpa
2 alma
1 nagy marék csonthéjas - dió, mogyoró, kesudió, mandula (ami épp van a kamrában van, vagy ami a kedvenced)
1 csésze (1 dl) mazsola
5 szem aszalt szilva
2 ek lenmag* vagy natúr szotyi, tökmag, szezámmag
1 ek méz
½ dl víz

Elkészítés

1. Az almákat, diókat, aszalt gyümölcsöket összeturmixoljuk.

2. Mehet utánuk a víz és a méz, majd a végén gyúrjuk össze a zabbal.

3. Kibélelt tepsibe jól nyomkodjuk el a kezünkkel, majd 170 fokon 20 percig süssük.

4. Ha kisült vágjuk őket formára és lehet is őket csomagolni!

 

Ezen kívül ne felejtsd a friss gyümölcsöt, hogy a srácok minél több vitaminnal, tápanyagban, folyadékkal töltsék fel a szervezetüket napközben. Az édes péksütik mellett, amiket persze diétásan is elkészíthetsz, adhatsz sós finomságokat is a gyerekeknek, például egy sós muffin tökéletes energiaforrás lehet a délelőtti órákban. A cukkinis, sonkás, sajtos muffin nekem való sós finomság, a srácok persze biztosan jobban örülnek majd egy erdei gyümölcsös-étcsokis muffinnak. Ha rajtam múlna, minden gyerekkel megszerettetném a zabkekszet, amit ízlés szerint, ezerféleképp variálhatsz nekik.

20aa2992-fa34-4b04-bbad-5a8980982bb7.jpeg

Bármilyen nehezen is indul a suli szülőnek gyereknek egyaránt, az uzsonna elkészítése nyugodt, a többiek társaságában befalása a nagyszünetben vidám perceket hozhat a nyűgös szeptemberi (tan)órákba!