Sárkánygyümölcs - nem csak hercegnőknek

A sárkánygyümölcs (kaktuszgyümölcs, pitahaya, pitaya, dragonfruit) egy igazi különlegesség. Dél-Amerikából származik, de Izraelben, Vietnámban és Kínában is termesztik. Színvilágát tekintve egy ízig-vérig csajos gyümölcs, de jótékony egészségügyi hatásai miatt férfiaknak is jó szívvel ajánljuk.

 sarkanygyumolcs.jpg

Tippek kezdő sárkánygyümölcs-fogyasztóknak

Mindig tapogassuk körbe alaposan a gyümölcsöt és figyeljünk, hogy ne legyenek sérülések rajta. Egy érett sárkánygyümölcs piros vagy méregzöld, állaga puha, de nem túl szivacsos. Ha zöld leveleket látunk a piros gyümölcsön, az teljesen normális. Fogyasztás előtt mindig mossuk meg folyó, hideg víz alatt. Előszörör vágjuk félbe, daraboljuk fel további cikkelyekre, majd távolítsuk el a héját, és már fogyaszthatjuk is.

A sárkánygyümölcs egészségügyi hatásai a teljesség igénye nélkül

Szív- és érrendszeri megbetegedések ellen

A sárkánygyümölcs apró magjai gazdagon tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6), melyek alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, elősegítik a jó vérkeringést. Továbbá a sárkánygyümölcs kitűnő B3-vitamin forrás, ezáltal tovább csökkenti a triglicerid és a koleszterinszintet. Fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A jó emésztésért és anyagcseréért

Kimagasló rosttartalmának köszönhetően elősegíti a jó emésztést. Már 2-3 sárkánygyümölcs elfogyasztásával órákra megszabadulhatunk az éhségérzettől, ráadásul anyagcserénket és vércukorszintünket is szabályozza.

Immunerősítő hatás

Elképesztően sokféle vitamint (C, B1, B2, B3), ásványi anyagot (kálcium, foszfor, vas), fehérjét és rostot tartalmaz, igazi immunerősítő bomba. Magas antioxidáns tartalma elpusztítja a szabad gyököket, tovább erősítve a szervezetünk védekező képességét a baktériumok és vírusok ellen.

Az erős csontokért és fogakért

A sárkánygyümölcs kiváló kalcium- és foszforforrás. A csontrendszerben és a fogazatban kristályos szerkezetbe épült kalcium a foszfáttal együtt megfelelő keménységet és szilárdsgot biztosít, tehát mindkét ásványi anyag együttes hatására szükségünk van az erős csontok és fogak érdekében.

Nyersen, a héjából kivágva is fogyasztható, gyümölcssalátában is finom, illetve sima zöldsalátában is nagyon jól mutat. A sárkánygyümölcs tehát nem csak ízletes, nagyon egészséges is, érdemes beiktatni az értékrendünkbe!