Érdemeikért küzdenek a hüvelyesek
Lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók érdekében lépett az ENSZ, amikor Rómában bejelentette, hogy 2016 a hüvelyesek nemzetközi éve lesz, ugyanis manapság a megérdemeltnél jóval kevesebb figyelem jut az évszázadok óta fogyasztott tápláló, fenntarthatóan termeszthető és megfizethető hüvelyeseknek.
Gazdagok rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban, fehérjékben – a hüvelyesek tökéletes táplálékok húsmentes hétfőkön és azokon túl is. A világ szegényebb vidékein a hüvelyesek jelentős szerepet játszanak a táplálkozás javításában; kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza és a rizs, és ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej.
„A hüvelyesek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, növelik az élelmiszer-biztonságot, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget" – mondta Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára. A táplálkozási szakértők szerint is érdemes étrendünket minél többféle hüvelyessel gazdagítani, mert a rostos ételek sokkal egészségesebbek, és a környezetnek is jót tesz, ha több hüvelyes fogy, mert ez esetben a nagy ökolábnyomú húsokból kevesebbre lesz szükség.
Hüvelyesekből sokféle, változatos fűszerezésű ételt készíthetünk: leveseket, ragukat, egytálételeket, főzelékeket, mártásokat, fasírtot, salátákat, szendvicskrémeket. Ideje rehabilitálnunk változatos étrendünk, egészségünk és a környezet érdekében a hüvelyeseket!
(Forrás: Föld Napja Alapítvány, fna.hu)