5+1 állati jó ok arra, hogy vegán legyél

...egy szenvedélyes vegán-evangelista szerint

1. A disznó értelmi képességei a kutyáét is meghaladják

A házi sertések jó pár kísérletben bizonyították meglehetősen fejlett kognitív képességeiket. A nevükre hallgatva kivárták a sorukat az etetésnél, könnyen megtanulják, hogyan nyithatnak ki egy ólajtót, amin keresztül nem csupán kisétálnak, de társaikat is kiengedik. Rövid időn belül akár egy joystick kezelését is megtanulják, hogy maguk szabályozzák a hőmérsékletet a környezetükben, és a tükörben látott élelemért megfordulnak, hogy megszerezzék. Etológiai kísérletekben néha simán lekörözik Buksit vagy Frakkot. Rájuk sosem tudnál fasírtgolyóként gondolni, Röfikére sem kellene!

photo_2018_07_23_19_14_54.jpg

2. A tehenek összetett érzelmekkel bíró lények

A szarvasmarhák igen szociális állatok. Kísérletek bizonyítják, hogy legjobb barátot választanak maguknak a csordában, akiktől ha elszakadnak, jóval stresszesebbek vagy lehangoltabbak lesznek. Megjegyzik a fájdalmas élményeiket, és azonosítani tudják az embert, aki a fájdalmat okozta nekik. Borjaikhoz is érzelmes viszony köti őket, akik a kutyákhoz hasonlóan képesek játszani bizonyos tárgyakkal (például labdával), illetve egymással is. Érzelmi állapotuk a szemükön figyelhető meg a legjobban, ha kevesebb látszik a szemfehérjéjükből, kiegyensúlyozottak, ha több, nyugtalanok. Nézz egy boci szemébe, mielőtt megennéd!

f05b2344-57f0-483e-adf3-8d61ab96394c.jpeg

3. A csirkéknek van fogalmuk a számokról, és még empatikusak is

4-5 éves koráig senki emberfia nem tarthatná sértőnek, ha tyúkeszűnek titulálják, hiszen ekkora tudunk nagyjából különbséget tenni eltérő mennyiségek között, amit a csirkék alapból tudnak. Képesek megtalálni a helyüket a tornasorban úgy, hogy megjegyzik, előttük-utánuk hányan vannak. Kivárják a jobb falatokat, ha tudják, hogy ahhoz nem ehetik meg az előttük lévő silányabbat, egymással pedig legalább 24 féle, önálló jelentéssel bíró hangjelzéssel kommunikálnak. Ránézésre megkülönböztetik az emberi arcokat, és a csibéiket ért stresszhatásra hozzájuk hasonlóan reagálnak, anélkül hogy az őket is érné, ami az empátiához hasonló lelkiállapot jele. Jusson eszedbe a szomorú tyúkanyó, mielőtt csibefalatkáznál!

07de592f-47d8-4206-b884-156c248e070b.jpeg

4. A haszonállatok ugyanúgy érzik a veszélyt, a félelmet, a fájdalmat, és ugyanúgy élni szeretnének, mint vadon élő társaik

Nevezhetik őket tejhasznúnak, húsfajtának, vágóállatnak, tojáshozamra tenyésztettnek, attól ezek az állatok is önálló személyiséggel és érzésekkel bíró egyedek. Ösztönösen gondoskodnának kicsinyeikről, boldogok lennének a jóllakottságtól, keresnék fajtatársaik közösségét, gyászolnák társaikat, tanulnának egymástól, barátot választanának. Képesek lennének megszeretni a hozzájuk közel álló emberek társaságát, akikkel akár együtt is működnének. Pont mint a kutyák vagy a macskák, akik mindezt megélhetik, sőt, az emberek zöme a lehető legjobb körülményeket biztosítja nekik, hogy meg is éljék. És ne szalonnás rántottaként vagy tejföllel bolondított töltött paprikaként végezzék az étkezőasztalodon!

2a717631-e387-49b1-9727-eae922bffcd5.jpeg

5. Nőstény állatok millióinak szörnyű szenvedése árán jutunk a tejhez, és a tojáshoz, a haszontalan hímeket lemészárolják

Születésük után a borjakat rögtön elszakítják az anyatehéntől, a kis bikák sosem nőnek fel, borjúhúsként vagy olcsó marhahúsként végzik, a fiatal üszők pedig az anyjukhoz hasonlóan a nőstény reprodukciós rendszerüket erőszakosan és fájdalmasan kihasználó tejtermelés foglyaivá válnak. Hozzájuk hasonlóan, a természetben amúgy évi 10-15 tojást tojó tyúkok genetikailag módosított társai, a szárnyuk felemeléséhez is szűk ketrecekben, az elvárt hozamig antibiotikumokkal életben tartva, elképesztő szenvedések között évi 250-300 tojást "produkálnak". Az ezekből kikelt csibekakasok sorsa az azonnali halál, a tojóké pedig az anyjukhoz hasonló tojástermelés. Mennyi fájdalommal járhatott a reggeli tejeskávéd és a croissant-od?

photo_2018_07_05_7_14_17.jpg

+1. Számtalan vadon élő állatnak kell haszontalanul elpusztulnia az állattenyésztés érdekében

A világ esőerdőiből percenként egy futballpályányit irtanak ki, perzselnek fel, az ott élő változatos állatvilág számtalan faját válogatás nélkül a kihalás szélére sodorva, hogy az így nyert területen szarvasmarhák tízezreit tartsák azért, hogy rövidesen hamburgerként végezzék a tányérodon. Az amerikai Wildlife Services, jól csengő neve ellenére az ipari tenyésztésre - az indusztriális telepek zártra építettsége miatt nehezen értelmezhető - veszélyt jelentő ragadozók kiirtására specializálódott állami szervezet. Csak ők, csak az elmúlt 10 évben 30 millió vadon élő állatot (prérifarkast, rókát, medvét, pumát) mészárolt le helikopterről gépfegyverezve, mérges gázzal, és csapdák ezreivel, amiknek a húsevőkön kívül a farmokra semmi veszélyt nem jelentő tatuk, hódok, sasok, őzek, és vaddisznók is áldozatul esnek. De még Micimackó és Vuk is.

57ae855f-9aee-4d60-a9ae-cc2e5c4a62c8.jpeg

Ha ezek nem győztek meg, olvass tovább: 5+1 környezettudatos vegán érv, 5+1 vegán celebritás