4 dolog, amivel könnyen felturbózhatod az étrended

depositphotos_76087487_l-2015.jpg

Sokszor gondolunk úgy az egészséges táplálkozásra, hogy "mindent vagy semmit" - vagy teljesen megváltoztatjuk a szokásainkat vagy lemondhatunk az egészről. Pedig számos olyan ételt és hozzávalót találhatunk, amit szinte észrevétlenül becsempészhetünk a mindennapi étrendünkbe - és ez hatással is lesz ránk, az egészségükre. 

Chia mag

Nemrég kavart nagy port a hír, miszerint túlzott mennyiségű chia mag fogyasztása akár káros is lehet. Valóban, annyira rostgazdag ez a mag, hogy oda kell figyelnünk mennyit eszünk meg belőle naponta. De éppen ezért nagyon alkalmas arra a chia, hogy rostgazdagabbá tegyük az étrendünket. Szórjuk meg a zabkásánkat vagy a turmixunkat, sőt salátába is tehetünk egy kicsit. Egyáltalán nem kell túlzásba esnünk, hogy élvezhessük a chia jótékony hatásait.

Kókuszolaj

Sütéshez, főzéshez, pirításhoz, alapanyagként és még számos szerepben kiváló a kókuszolaj. Amiért nagyon lehet szeretni, az az a jó tulajdonsága, hogy a szervezet nem raktározza el zsír formájában. Beiktatni az étrendünkbe könnyebb, mint betartani az edzőteremre vonatkozó újévi fogadalmunkat. Tulajdonképpen bármit süthetünk vele, de krémekbe is bele lehet keverni (nyers bounty torta), nyers sütik kiváló összetartója. Sőt szépségápolásban is bevethetjük, a hidegben kiszáradt bőrt például nagyon jól hidratálja. A hajszálakkal pedig csodákra képes pakolás formájában. Ha szeretnénk érezni a finom kókuszillatot is, akkor extra szűz vagy hidegen sajtolt formában érdemes beszerezni. 

Zab

Nem kerülhetjük meg az egyik legtrendibb reggelit, a zabkását természetesen. Nem hiába népszerű, csak néhány érv mellette:

  • Egész délelőttre energiát ad.
  • Egy nagy tál zabkása után jó darabig nem leszünk éhesek.
  • A kombinációknak, ízeknek gyakorlatilag csak az ízlésünk a határa.
  • #oatmeal hashtaggel szárnyalhatunk az instagramon.

De messze nem csak reggeliként érdemes a zabot beiktatni az étrendünkbe. Egyben tartja a fasírtot, kekszet süthetünk belőle, kiváló süteményekben és tortákban, vagy besűríthetjük vele a főzelékeket is.Ha még ez sem lenen elég meggyőző: a zab gazdag fehérje, B- és E-vitamin forrás is.  

Aszalt gyümölcsök és magok

Erről talán nem is kell sokat beszélnünk. Salátában, zabkásásában, turmixban, süteményekbe sütve - mindenre szórhatunk egy kis gyümölcsöt és magokat. Előnyök: az aszalt gyümölcs megédesíti az ételeket, plusz egy jó adag vitaminnal gazdagítja. A magok különleges ízt adhatnak egy egyszerű salátának is, és megint, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kedvencek: fenyőmag salátákra, szezámmag wokban készült ételekre, és a tökmag a krémlevesek tetejére.