Ragadd meg a napot!

depositphotos_123603258_m-2015.jpg


Mindenki érezte már milyen az, mikor kiállunk  a napfényre, becsukjuk a szemünket, és ha csak  egy percre is de hagyjuk hogy átjárjon a napsütés. Télen sajnos kevesebb alkalmunk van élvezni mindezt,  és ez a szervezetünkre is kihat.

 

A feltöltődés és érzelmi plusz mellett, a napfénynek komoly szerepe van egészségünk megőrzésében. Már akár napi fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet például a megfelelő D-vitamin termeléshez. A bőr alatt, napfény hatására alakulnak át bizonyos elővitaminok D-vitaminná, hogy a májba majd a vérkeringésbe jutva kifejthessék hatásukat. Ma már tudjuk, hogy a D-vitaminok (főként a D2 és D3) nem csak a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában játszanak fontos szerepet, de az immunrendszer megfelelő működését is támogatják. Ha elegendő mennyiség van a szervezetünkben, alacsonyabb lehet a kockázata az influenza és egyéb légúti megbetegedéseknek. Ez a téli időszakban különösen fontos, a megfelelő D-vitamin fenntartása tehát nagy segítségünkre lehet a megelőzésben.

Hogyan tudjuk a borongós, sötétebb hónapokban is biztosítani a megfelelő bevitelt? Bizonyos ételek fogyasztásával, mint például a halak, vargánya gomba, vaj, tojás és máj, növelhetjük a D2-vitamin szintet, melyet majd a szervezetünk alakít át D3-vitaminná. Ez azonban önmagában nem elegendő. Ősztől tavaszig érdemes lehet étrend-kiegészítő formájában is bevinni a D-vitamint, egy kis plusz támogatást adva az immunrendszerünknek épp mikor leginkább szüksége lehet rá. A napfürdőzésre természetesen továbbra is meg kell ragadni minden alkalmat!