Cukor, ami egészséges?

depositphotos_7465281_original_kicsi.jpg
Sokféle édesítőszer létezik, egyre inkább jelen vannak a köztudatban is, az eritrit kiemelkedik kategóriájából, mégis kevesebb szó esik róla, mint társairól. Számos jó tulajdonsága van, többek közt, hogy olyan természetes cukorpótló, amelyet az egészséges életmódot követők, a diétázók, és a cukorbetegségben szenvedők is nyugodtan használhatnak.

 

Tudtad?

Az eritrit vagy eritritol természetes cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható gombákban, gyümölcsökben és erjesztéssel készült ételekben: borban, szójaszószban, sajtban.

Energiatartalma és glikémiás indexe is csekély, míg a normál cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, addig az eritritol mindössze 0,24-et, és a koleszterin és tryglicerid szintre sincs hatással. Sokan félnek természetes édesítőszerek használatától, mert többségük okozhat emésztési panaszokat. A jó hír, hogy az eritrit vékonybélből egyenesen a véráramba kerül, végül pedig az elfogyasztott mennyiség 90%-a változatlan formában kiválasztódik a vizelettel. Ahogy viszont a mondás is tartja, jóból is megárt a sok, nagy mennyiségben fogyasztva hashajtóhatású lehet.

Hogyan használd?

Sütéshez és főzéshez is ajánlott édesítőszer, és bátran használhatod bármilyen élethez, mert nincs mellékíze. Édessége körülbelül 70%-a a cukorénak, süteményekben és tejtermékekben is fontos összetevőként van jelen, jó ízfokozó hatással bír. Fontos, hogy használatkor a receptben előírt cukornál egyharmaddal nagyobb mennyiséget használjunk. Nagy előnye, hogy hosszantartó frissességet és puhaságot ad a süteményeknek.

Az édesítők közül tehát az eritrit ígéretes alternatíva, amivel nem kell lemondanod a finom falatokról.