Mind vasemberek vagyunk

Szervezetünk egy csodálatos és összetett gépezet, ami rengeteg érdekességet rejt. Tudtad, hogy a vérkeringés, a májműködés és csontok számára nélkülözhetetlen vas a csillagok mélyén keletkezett? Egy átlagos felnőtt szervezete 4-5 grammot tartalmaz ebből a földöntúli anyagból.

Vas, a szervezetünk sofőrje

Már tudjuk miért olyan különleges, de miért annyira fontos számunkra? Képzelj el egy repülőgépet pilóta nélkül, vagy egy várost taxik és buszok nélkül. A vas a vérkeringésünk sofőrje, hátsó ülésén az oxigénnel és széndioxiddal. Ezen kívül továbbítja az elektronokat, részt vesz a hemoglobin és a mioglobin szintézisben, a sejtek anyagcseréjében és az enzimek működéséről is gondoskodik. Ahhoz, hogy jól végezze a munkáját, még borravalót sem kell adnunk, egyvalamiről kell csak gondoskodnunk: hogy mindig legyen elegendő mennyiség belőle a szervezetünkben. A vasat nem tudjuk előállítani, azt továbbra is a csillagokra kell bíznunk. Ezért naponta 14 mg bevitelére van szükségünk, amit a táplálkozásunkkal tudunk biztosítani.magok.jpg

Télen különösen érdemes erre odafigyelnünk, különben egész napunk egy elhúzódott álmos reggelre fog hasonlítani: fáradtság, levertség, a szellemi teljesítőképesség csökkenése mind a vashiány gyakori tünetei. Ráadásul a körmünk és a hajunk is fakó és töredezett lehet. Mindezek ellen védekezhetünk a megfelelő bevitellel: készítsünk egy finom céklasalátát, nassoljunk mazsolát vagy ropogtassunk az esti sorozatnézés közben egy kis mogyorót a popcorn helyett. Ha pedig nem vagyunk biztosak a mennyiségben, egy étrendkiegészítő a megfelelő választás. A vas nagyobb hatásfokkal szívódik fel a cink, réz, B- vitaminok és C-vitamin jelenlétében, így keressünk olyan terméket, amikben ezek az anyagok is megtalálhatóak. Így duplán jól járhat a szervezetünk.

Mind kérkedhetünk tehát szuperhős mivoltunkkal, de csak ha megfelelően odafigyelünk az optimális napi vasbevitelre!