Chia mag - Nagy erő egy pici magban

A chia mag az aztékok és a maják alap élelmiszerének számított, de csak a közelmúltban került újra a figyelem középpontjába. Fogyasztása szinte „divatossá” vált, ami nem csoda, hiszen elképesztően sokrétű egészségjavító hatással bír.

chia_mag_2.jpg

A chia, más néven azték zsálya Dél-Amerikából származik. Főként magját használják, de levele is ehető. Érdemes beilleszteni az étrendünkbe, hiszen amellett, hogy rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, számos, a mai modern táplálkozással összefüggő problémára megoldást jelenthet.

A chia mag kiváló esszenciális zsírsavforrás, mivel az Omega-3 és az Omega-6 megfelelő arányban található meg benne. Az Omega-3 nagyon fontos az immunrendszerünk működéséhez, különösen hasznos szív- és érrendszeri betegségek esetén, csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást. Az Omega-6 hatékonyabbá teszi az anyagcserét, javítja a bőr, a köröm és a haj állapotát.

A chia mag gazdag rostokban, az emésztésünknek is jót tesz. Ráadásul képes nagymennyiségű vizet elnyelni, eltelíti a gyomrot, melynek következtében a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ezáltal gyomorégésre és felfúvódásra is kiváló.

Ellentétben a legtöbb zöldség- és gyümölcsfélével, a chia mag sütés, főzés hatására sem veszíti el az antioxidáns tartalmát, ami a szabadgyökök megkötése mellett eltarthatóbbá is teszi a növényt.

A chia magot nem nehéz beilleszteni az étrendünkbe, mert semleges ízével rengeteg étellel harmonizál. Beáztatva gél állapotúvá válik, készülhet belőle jégkrém, puding, chia zselé vagy kása, de akár főzés során sűrítésre is használhatjuk. Ledarálva keverhetjük lisztbe is, de egészben is szórhatjuk müzlire, salátákra is belőle.