Zsírok, olajok az egészséges táplálkozásban

Táplálkozásunk nem csak a kilóinkra van hatással, egészségünket is a bevitt tápanyagokkal alapozzuk meg. A helytelen étrend akár 30-60 százalékkal is hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Ebben az elfogyasztott zsírok kiemelkedő szerephez jutnak.

zsirok_olajok.jpg

Le a koleszterinnel

Mindenképpen fontos odafigyelned rá, hogy minél kevesebb telített zsírsavat fogyassz, ugyanis leginkább ez eredményez magas koleszterinszintet. A telített zsírsavak főként állati eredetű zsírokban (pl. disznózsír, vaj) találhatóak. Túlzott fogyasztásuk nagymértékben megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis feleslegként lerakódnak és elzárják az ereket.

Nem kérünk a transzzsírsavakból

A növényi zsiradékokban többnyire telítetlen zsírsavak vannak, emiatt kedvezőbb élettani hatással bírnak, mint az állati eredetűek. Ez az előny viszont nem vonatkozik a transzzsírokra, melyek a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. Ezek hiába növényi eredetűek, ebben a formában károsak az egészségre. Azért is alattomosak, mert hatásuk hosszú távon érezhető, fogyasztásuk szép lassan, évek alatt vezet el az érelmeszesedés, szívinfarktus és egyéb szív- és érrendszeri betegségekhez. A legjobb döntést akkor hozod, ha egyáltalán nem fogyasztasz belőlük.

Egészséges zsírokra márpedig szükség van

A szervezetünk energiaforrásának 15-40 százalékát a zsírok teszik ki, tehát szükségünk van rájuk, de nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk. A növényi eredetű zsírokban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak fordulnak elő, ezek közül is a legegészségesebbek a többszörösen telítetlenek. A jól ismert Omega-3 és Omega-6 zsírsavak fogyasztását nem véletlenül ajánlják, hiszen komoly szerepet játszanak többek között a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, a sejtek növekedésében, és segítik a nyirok- és vérkeringést is.

Ne zárkózz el a zsírok fogyasztása elől, hiszen szervezetednek szüksége van rá, inkább figyelj oda, hogy az étrendedbe az egészséges változat kerüljön. Legyen ez a te szívügyed!