Kókuszzsír: Szuper társ az egészségben

Kevés olyan élelmiszert tudunk felsorolni, ami nemcsak a szépítkezésben, de a konyhában is tökéletes társként szolgál. A kókuszzsír megannyi pozitív előnyének köszönheti azt, hogy a tudatosan élők körében az egyik legnépszerűbb élelmiszerként tartják számon.

kokuszzsir_rgb.jpg

A kókuszolaj, vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyert közkedvelt zsiradék, ami egyetlen egészségtudatos ember háztartásából sem hiányozhat. A különleges masszát ugyanis bármilyen étel elkészítéséhez használhatjuk, hiszen tökéletesen helyettesíti az egészségtelen főzőolajakat. A kókuszzsír rajongók tudják, hogy szinte bármilyen receptet el lehet készíteni a segítségével – különleges adottságának köszönhetően ugyanis az ételek ízét egyáltalán nem befolyásolja, illetve a háziasszonyok legnagyobb örömére használata során nem árasztja el kellemetlen szaggal a lakást. A sertészsírhoz hasonlóan a kókuszzsír is jórészt telített kötés-szerkezettel rendelkezik, azonban koleszterint nem tartalmaz. Kitűnő energiaforrás. A zsiradék azonban nemcsak a konyhában, hanem a szépítkezésben is igazi sztár: testradírként, hajkondicionálóként, fogkrémként is kitűnő elixír. Kevesen tudják, de a kókuszzsír egy-két csepp levendulaolajjal keverve segít az égési sérülések és hegek gyógyulásában is. Ami pedig igazán megdöbbentő, az az, hogy dezodorként is megállja a helyét: a kókuszolajban található laurinsav ugyanis megöli a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat. Mindennek ismeretében, ugye nem is olyan meglepő, hogy a kókuszzsír valóban tökéletes társunk lehet a mindennapokban.